Iako prevoz svih tereta podrazumeva potrebu da se poštuju određena pravila, u slučaju prevoza hrane oni su izuzetno restriktivni. Zašto? Koji propisi moraju biti ispunjeni da bi se bezbedno transportovala prehrambena roba? Odgovoriti.
Koja vozila se koriste u drumskom transportu hrane?
Ovisno o potrebama hrane u različitim grupama hrane, možda će biti potrebno održavati optimalnu temperaturu – prostoriju, toplu ili hladnu. Za hladne proizvode postoje tri vrste vozila koje možete izabrati:
- Izoterme – imaju izolirane zidove koji sprečavaju hlađenje ili zagrijavanje unutrašnjosti kao odgovor na vanjske faktore. Međutim, oni nemaju sopstveni sistem hlađenja;
- hladnjače – sa izolacijom zidova i krova i kompresorskom jedinicom, koja pruža mogućnost mehaničkog hlađenja i smanjenja temperature na -20°C;
- ledene kuće – sa izolacijom zidova i krova i sistemom hlađenja bez hladnjaka (npr. pomoću leda ili tečnog plina).
Transport hrane – zakonski zahtjevi
Zbog ozbiljnosti posljedica nepropisno obavljenog prijevoza prehrambenih proizvoda podliježe zakonskim propisima. Da bi mogao da izvrši takvu porudžbinu, prevoznik mora da ispuni sledeće zahteve:
- vozilo mora odobriti Okružni sanitarni inspektorat;
- ako je prevezena hrana meso, automobil treba da bude registrovan kod Glavnog veterinarskog inspektorata;
- vozač mora imati važeću knjižicu u sanitarne i epidemiološke svrhe;
- Ako se druga roba takođe prevozi vozilom, ona se mora oprati i dezinfikovati pre nego što se hrana ponovo isporuči, a svaki takav proces mora biti zabeležen. Isto važi ne samo za automobil, već i za utovar i istovar, koji takođe mora biti čist i pripremljen za kontakt sa hranom;
- Ako se proizvod mora transportovati na pravoj temperaturi, automobil treba da ima sistem koji omogućava proveru u realnom vremenu i zabeležene rezultate merenja (npr. sa termografom). Ovaj drugi uslov mora biti ispunjen kako bi se isključio rizik od slučajnog odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja tereta, što bi moglo dovesti do njegovog kvarenja;
- U slučaju biljnih prehrambenih proizvoda, neophodno je održavati zaštitu od spoljne kontaminacije i štetočina.
Zakon takođe nameće određene obaveze vozačima i prevoznicima. Prvi je pravilno označiti automobil pomoću ATP naljepnice ili tablice. Vozač takođe treba da bude opremljen sertifikatom o usaglašenosti prevoznih sredstava sa ATP sporazumom. Neprijavljivanje u slučaju inspekcije može rezultirati visokom novčanom kaznom. Uređaji, zauzvrat, treba da imaju sertifikat koji dodeljuje ATP laboratorija za testiranje. Takođe je potrebno obavljati periodične preglede svakih 6 godina, osim ako ne postoje druge preporuke.
Na šta treba obratiti pažnju prilikom transporta hrane?
Kao što smo već pomenuli, nepravilno obezbeđivanje tereta koji sadrži prehrambene proizvode može imati veoma ozbiljne posledice. Važno je da će pasti na prevoznika, koji je odgovoran za isporuku robe na odredište u nepromenjenom stanju. To je definisano Konvencijom o ugovoru o međunarodnom drumskom prevozu robe (CMR). Međutim, mnogo toga zavisi i od pravilno završenih transportnih dokumenata od strane kupca. Pravilno osiguranje tereta je takođe u njegovom interesu, jer on želi da se ne pokvari tokom transporta.
Przeczytaj całość na: https://trans.info/pl/zasady-transportu-produktow-spozywczych-kluczowe-wytyczne-387410